Wat gebeurt er in de koude wintermaanden met mijn eczeem?

maandag 22 december 2014 10:00

Met de winter voor de deur krijg ik al extra jeuk bij de gedachte dat de verwarming straks aan gaat en de lucht een stuk droger wordt. Dat komt omdat koude en droge lucht een uitdrogend effect hebben op mijn huid. In dit artikel lees je hoe je wintermaanden door kunt komen zonder extra last te krijgen van je eczeem.

Krijg ik van kou en droge lucht eczeem?

Van kou en droge lucht krijg je geen eczeem, maar wanneer je al eczeem hebt is de kans groot dat dit erger wordt in de wintermaanden. Je huid wordt van buitenaf extra belast, waardoor eczeemproblemen erger kunnen worden. Ook worden we sneller ziek omdat ons immuunsysteem flink achteruit gaat met als gevolg dat je huid extra snel beschadigd kan raken.

Door deze beschadiging verminderd de beschermfunctie van je huid en krijgen irriterende of allergische stoffen de kans om gemakkelijker binnen te dringen.

In de winter smeer ik de lichaamsdelen die worden blootgesteld aan de kou daarom extra in!

Wat te doen met je verwarming?

Luchtvochtigheid heeft een grote invloed op eczeem. Volgens een recent onderzoek van VMCE ervaart maar liefst 89% van de eczeem patiënten last te hebben van de luchtvochtigheid en dat het grote invloed kan hebben op extra klachten. Het is belangrijk dat je huid niet aan wisselende luchtvochtigheid wordt blootgesteld, maar dat is in Nederland toch nog best lastig.

Ik ben een extreme koukleum, en zet het liefst als ik thuiskom de verwarming vol gas aan! Dit is dus iets wat je niet moet doen.

Zet als je thuis komt niet gelijk de verwarming vol aan, maar bouw dit op en zet hem soms net even wat lager dan je normaal gesproken zou doen. Hierdoor heb ik het lekker warm en krijgt mijn eczeem niet de kans om nog meer op te spelen.

Kleding

Ook kleding is belangrijk in de winter, we kleden ons het liefst zo warm mogelijk aan. Wollen trui, sjaal en handschoenen zijn dan ook erg comfortabel, helaas kan wol voor extra irritatie zorgen. Besef wel dat het belangrijk is om je huid goed te beschermen tegen kou en droge lucht. Heb je eczeem op je gezicht, nek of handen? Zorg er dan voor dat je op tijd je handschoenen, sjaal en muts tevoorschijn tovert.

Vitamine boost

Het is belangrijk om je immuunsysteem goed op peil te houden en een extra vitamine boost kan dan ook zeker geen kwaad. Een goede weerstand draagt eraan bij dat je minder last krijgt van je eczeem. Hieronder vind je 5 vitamineboosters die ik dan ook regelmatig eet en die je weerstand net even dat extra zetje geven.

  1. Appels: An apple a day, keeps the doctor away. Dit komt doordat appels ons de meeste antioxidanten geven.
  2. Papaja’s: In deze exotische vrucht zit veel vitamine C.
  3. Cranberry’s: deze besjes bevatten maar liefst 5 keer zoveel antioxidanten dan een broccoli.
  4. Grapefruit: Kies in plaats van sinaasappel eens voor een grapefruit. Deze citrusvrucht staat namelijk bol van vitamine C.
  5. Banaan: Bananen bevatten de dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B6.

Kortom, smeer je huid in de winter extra goed in, vermijd contact met wollen kledingstukken, let op met de verwarming en eet je huid gezond. Het zou zomaar kunnen dat één van deze tips voor jou werken tijdens de winter.

Bron: http://www.optimalegezondheid.com/eczeem-luchtvochtigheid/ (cijfers van VMCE)

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: