Wat is eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij de huid een ontstekingsreactie vertoont en je symptomen kunt hebben zoals jeuk, rode plekken, droge huid en schilfers. Vooral jeuk en rode plekken komen veel voor. Jeuk is erg hinderlijk en door te gaan krabben, kan een jeukende plek ook pijnlijk worden en opengaan. Hierdoor kunnen weer nieuwe irritaties ontstaan en krijg je een vicieuze cirkel. Ook zichtbare rode plekken op de huid of schilfers op de kleding zijn erg vervelend. Eczeem is niet leeftijdsgebonden. Iedereen kan er last van krijgen.

Eczeem kan ontstaan door een overmatige reactie van je immuunsysteem op een prikkel. Een prikkel kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan een stof waarmee je huid in aanraking komt zoals cosmetica, parfum, nikkel, lijm of zeep. Ook op omgevingsfactoren zoals zon, (koude) wind, warmte en (warm) water kan je huid overgevoelig reageren. Het kan ook erfelijk zijn. Je kunt er een aangeboren aanleg voor hebben doordat je ouders het hebben.

De huid

De huid vormt een barrière tussen “binnen” en “buiten” ons lichaam en zorgt ervoor dat bepaalde stoffen, bacteriën en water niet ons lichaam binnen kunnen dringen. In de huid zitten anti-microbiële beschermers. Zij vormen een eerste verdediging tegen invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld allergenen. Als je last hebt van eczeem is de barrièrefunctie van de huid verstoord en heb je (bijna) geen anti-microbiële beschermers in je huid.

Bij eczeem heb je ook vaak last van een (zeer) droge huid, omdat je huid meer vocht verliest en je huid minder huidvetten (lipiden) bevat. Je huid kan ook droog zijn op plekken waar je geen last hebt van eczeem. Als je huid droog is, neemt de vatbaarheid van de huid voor irriterende stoffen toe en daarmee ook de kans op eczeem. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel.

De aandoening kent een grillig verloop. Zo heb je er even een tijdje geen last van en dan opeens speelt het weer op. Er zijn verschillende factoren die de klachten kunnen verergeren zoals vermoeidheid, te veel stress en ziekte. Rust, ontspanning en een goede weerstand zijn daarom van belang.

Daarnaast is het erg belangrijk je huid goed te verzorgen om zo een gezonde huidbarrière in stand te houden en een periode van eczeem zo lang mogelijk uit te stellen. Je huid heeft vocht en vet nodig, zodat de huid niet uitdroogt en niet eenvoudig aangetast kan worden door invloeden van buitenaf.

Lees meer over de behandeling van eczeem.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (5)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Ilham
1 juni

Ik heb ook eczeem vroeger had ik het toen was het over toen kwam het weer terug nu heb ik er heel veel last van.

Door: Marijn (redactie)
3 juni

Hi Ilham, op onze website vind je tips van andere mensen die ook last hebben van eczeem. Hopelijk heb je hier iets aan. Mocht je zelf een ook tip hebben, zou je deze dan achter willen laten?

Door: dalia
10 november

Ohh.ik heb veel last van eczeem. .vervelend

Door: Marijn
11 november

Wat vervelend Dalia, wat voor eczeem heb jij? Je kan eens een kijkje nemen op onze eczeem-tips pagina http://www.eczeem.nl/tips-bij-eczeem/ Hier vind je ruim 200 tips van mensen die ervaring hebben met eczeem. Wellicht staan er handige tips voor jou tussen. Daarnaast komen er ook elke week artikelen online. Kom dus gerust nog een keertje terug. Groeten van de redactie.

Door: Christa Dekker-Scharff
12 november

Ineens hevige eczeem. Begon op armen, hand, zijkant dijen. Nu ook op rug, hals buik, wreef voet en vooral achterkant benen. Opm. Ben al 24 jaar Zwemonderwijzeres en zit op dinsdag en vrijdag minstens 2 uur in water van 33 Gr. Maar nu ineens dit. Heb al hormoonzalf en vette crème gehad van huisarts. Tavevil tegen jeuk om te slapen, helpt ook niet meer. Nu Grahams gekocht. Alleen werkt het bij mij (nog) niet? Sterker nog, wordt alleen erger en gaat nog meer jeuken en roder worden. Wanhopig. Neem ook dodezeezoutbaden.