Wereld psoriasis dag

dinsdag 29 oktober 2013 14:18

Vandaag, 29 oktober,  is het wereld psoriasis dag. Het leek ons goed om hier op eczeem.nl vandaag aandacht aan te besteden. Psoriasis is een veel voorkomende, chronische ziekte. Ongeveer een op de vijf mensen heeft er last van. Kenmerken van psoriasis zijn huidschilfers, rode plekken, jeuk en voor sommige mensen is het ook pijnlijk. Daarnaast kunnen mensen ook psychische problemen ondervinden aan het hebben van psoriasis.

Wat is psoriasis precies?

“Psoriasis (psoriasis vulgaris) is een chronische auto-immuunziekte, gekenmerkt door een versnelde deling (proliferatie) en verminderde rijping (differentiatie) van hoorncellen in de opperhuid. Omdat de cellen niet normaal uitrijpen is ook het afschilferen verstoord, waardoor lokaal sterke afschilfering van huidschubben op de aangedane plaatsen plaatsvindt. Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt in de huid, is het niet primair een huidprobleem, maar een ontregeling van het immuunsysteem” (bron wikipedia).

Psoriasis is dus een ontsteking waardoor de huid sneller verhoornt. Ondanks de soms negatieve reacties van buitenstaanders is psoriasis niet besmettelijk. Toch zorgt het voor veel onbegrip en dit komt het zelfvertrouwen niet ten goede. Naast het hebben van lichamelijke klachten kunnen mensen er hierdoor ook psychisch last van hebben. Psoriasis is helaas niet te genezen maar met medicatie of het letten op bepaalde zaken is er voor veel mensen wel goed mee te leven.

Wat kan je zelf doen?
- Zonlicht kan een positieve uitwerking hebben, maar voorkom verbranding in de zon!
- Voorkom beschadiging van de huid door bijvoorbeeld krabben of schaven.
- Douche niet te lang, hier droogt de huid onnodig van uit.
- Ga zoveel mogelijk stressvolle situaties uit de weg.
- Alcohol, roken en bepaalde medicijnen zouden de klachten kunnen verergeren  (bijvoorbeeld lithium, bètablokkers, malariapillen en bepaalde pijnstillers zoals acetylsalicylzuur). Informeer bij je arts.

 

Tip: houd in een dagboekje bij wanneer de klachten het ergst zijn, zo kan je in kaart brengen wanneer en onder welke omstandigheden je er het meeste last van hebt. En wat hier eventueel de oorzaak van kan zijn.

Lees meer over psoriais

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Psoriasis
http://www.thuisarts.nl/psoriasis/ik-heb-psoriasis
http://www.huidarts.info/documents/?v=2&id=43

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: