Zwemmen en eczeem

dinsdag 23 juli 2013 10:34

De zomervakantie is inmiddels in volle gang. Even een versnelling lager en heerlijk genieten van het buitenleven. Na de winter moet de huid vaak eerst wennen aan de zon. De zon zorgt bij veel mensen met eczeem voor een verbetering van de huid. Soms is echter het omgekeerde het geval, en verslechtert de huid juist door zonlicht. Het wordt dan ook aangeraden om de huid langzaam aan de zon te laten wennen. Naast zon zorgt een bezoek aan het strand of zwembad voor het ultieme zomergevoel. Maar; hoe zit dat als je eczeem hebt?

Wanneer je eczeem open of ontstoken is, kun je beter niet zwemmen. Het chloorwater in een zwembad is niet goed voor eczeem. Het droogt de huid uit waardoor het nog meer irriteert.
Er zijn gelukkig nieuwe technieken die ervoor zorgen dat het zwembadwater minder chloor bevat, zoals zoutelectrolyse (ZE), ozon (O) of Advanced Oxidation System (AOS). De zwembaden die hiervan gebruik maken bevatten minder chloor dan bij de standaard systemen, maar zijn niet chloor-vrij. Dat is wettelijk ook niet toegestaan. Op de website van de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE) vind je een lijst met chloorarme zwembaden.

Wanneer je meer van open zwemwater zoals meertjes en zwemvijvers houdt, is het aan te raden goed op te letten. Deze kunnen namelijk verontreinigd zijn waardoor de infectie erger wordt.  Op Zwemwater.nl vind je meer informatie over de hygiëne en veiligheid van buitenzwemplekken. Tussen 1 mei en 1 oktober (het badseizoen) worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Er wordt dan gemeten of bepaalde bacteriën (intestinale enterokokken en Escherichia coli of E.coli) in het water voorkomen. Deze komen voor in de ontlasting van mensen en dieren en zijn een goede aanwijzing voor de zwemwaterkwaliteit. Pas sowieso op met stilstaand water. Ook het zwembadje in de tuin is na een halve dag verre van schoon!
Zelf knap ik altijd goed op van een dagje aan zee. Mijn moeder had ook altijd heel erg veel last van eczeem. Ze was dan ook altijd erg blij als het weer zomervakantie was en we naar ons zomerhuisje in Zeeland vertrokken. Naar zee dus, want dan verdween haar eczeem altijd als sneeuw voor de zon. Het zeewater prikt wel een beetje, maar heeft voor mij een desinfecterende werking. Wanneer m’n huid rustig is, heb ik ook voor en na het zwemmen baat bij het insmeren met een vette zalf. Spoel je na het zwemmen ook goed af en droog je zonder te wrijven. Let op; ga niet met vette zalf op zonnen! Het bevat immers geen beschermingsfactor en verbranden is wel het laatste wat je wilt.

Iedereen met eczeem is uniek. Het is gewoon een kwestie van uitproberen. Ik knap in ieder geval flink op van de combinatie zon, zee en rust. Een hele goede reden dus om een lekkere zonnige strandvakantie te boeken!

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: