Zwemmerseczeem

maandag 14 oktober 2013 09:00

Veel mensen krijgen een keer in hun leven te maken met zwemmerseczeem, sommige zelfs meer dan eens. Maar liefst 10% van de mensen in Nederland, krijgt hier tenminste een keer mee te maken. Het is een vrij onschadelijke aandoening, mits je hem te lijf gaat. Te lang doorlopen met zwemmerseczeem kan voor problemen zorgen. Maar wat is zwemmerseczeem nu precies en hoe is deze te behandelen?

Wat is zwemmerseczeem?
Zwemmerseczeem is een beetje een verwarrende naam voor een vrij onschuldige maar wel besmettelijke aandoening. Het wordt eczeem genoemd maar in feite gaat het hier om een voetschimmel. Daarnaast kan je het ook oplopen wanneer je nog nooit hebt gezwommen.  In dit geval moet je dus niet afgaan op de naam.

Besmettelijk
Voetschimmel is erg besmettelijk en gemakkelijk op te lopen in een vochtige en warme omgeving zoals bij een zwembad, sauna of de doucheruimtes op de sportvereniging. En zelf gewoon thuis in de badkamer als een van je mede bewoners zwemmerseczeem heeft.  Wanneer je in aanraking komt met huidschilfers van iemand die de schimmel bij zich draagt, kan deze door de vochtige huid binnendringen en zich hier vermenigvuldigen. Ben je geïnfecteerd dan hoef je niet direct klachten te hebben. Schimmels gedijen het beste in een warme vochtige omgeving zoals warme sokken en schoenen. Afgesloten, slecht ventilerende schoenen kunnen dus ook de boosdoener zijn.

Hoe weet je dat je zwemmerseczeem hebt en wat doe je er tegen?
Zwemmerseczeem begint meestal tussen je tenen en de eerste verschijnselen zijn wittige en vochtige plek tussen een van de tenen. Wat zich kan verspreiden naar andere tenen en resulteert in een licht rode huid die schilfert. Daarnaast kunnen de plekjes jeuken en vies ruiken.

Voorkom verspreiding
Om verspreiding naar de rest van de voet en de nagels te voorkomen is het aan te raden om de zwemmerseczeem zo snel mogelijk te lijf te gaan. Op internet vind je een hele hoop praktische tips en bij de apotheker kan je ook schimmeldodende middeltjes krijgen. In dit artikel vind je handige huis tuin en keuken tips die je zouden kunnen helpen met het verminderen en in sommige gevallen zelfs voorkomen van zwemmerseczeem. Let wel, bij ernstige klachten of twijfel adviseer ik je om toch even langs je huisarts te gaan!

  • Talkpoeder: tegen de jeuk kan je talkpoeder in bijvoorbeeld je sokken en schoenen strooien. Daarnaast droog je hiermee je voeten ook extra waardoor natte zweterige plekken minder snel uit kunnen monden in zwemmerseczeem.
  • Voetenbad: zout en zuur vindt de voetschimmel niet fijn. Verdun een beetje azijn in lauwwarm water of neem een voeten bad met een scheutje zout.  Droog na het badderen je voeten niet af maar laat ze drogen aan de lucht.
  • Tea tree olie: deze olie, oorspronkelijk afkomstig van de Australische Aboriginals, zou de klachten ook doen kunnen verminderen. De olie werkt pijnstillend en zou de jeuk kunnen inperken. test de olie wel eerst op een klein plekje uit om te zien hoe je huid hier op reageert.  Is je huid open gesprongen dan  kan je de olie beter niet op je voeten smeren.
  • (Olijf)olie: smeer je voeten met olijfolie in. De olie zou de schimmel te lijf gaan.
  • Draag katoen: zorg voor katoenen sokken en goed ventilerende schoenen.
  • En voorkomen is beter dan genezen! Draag tijdens sauna of zwembad bezoek je eigen badslippers.

 

 

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: